Tillgänglighetsanpassning i Abisko nationalpark - Morell, Alexander (2019)
I Sverige saknas idag tydliga exempel på längre leder i högfjällsmiljöer som är tillgänglighetsanpassade för människor med nedsatt rörelseförmåga. Uppfattningen att det råder en konflikt mellan tillgänglighet och kvaliteten av naturupplevelser försvårar dock motiveringen till anläggningen av sådana leder, särskilt i skyddad natur. Detta arbete redovisar ett förslag på en led på ungefär 2,5 km som är tillgänglighetsanpassad för rullstolsburna i Abisko nationalpark. Förslaget ämnar att problematisera denna konflikt. Genom intervjuer med sakkunniga inom tillgängliga naturområden, studier av handböcker för tillgänglighetsanpassningar, en teoretisk bakgrund av forskningsområdet och författarens egna erfarenheter av planområdet har verktyg samlats för att analysera, gestalta och motivera den föreslagna leden. Med hjälp av GIS har de geografiska och topografiska underlagen för arbetet tagits fram. Utifrån resultatet kan inte slutsatsen dras att konflikten mellan tillgänglighetsanpassningar och naturupplevelser är obefintlig, men den kan problematiseras och begränsas inom kontexten för de svenska fjällen ifall denna region betraktas som ett kulturlandskap. Med råd från de sakkunniga och litteraturen har även praktiska lösningar funnits som kan begränsa tillgänglighetsanpassningars påverkan på naturupplevelser.