Hemlösa katter som djurunderstödd insats på äldreboenden – ett win-win-upplägg - Wass, Emilie (2019)
I Sverige finns ett stort djurskyddsproblem med hundratusentals övergivna och hemlösa katter. Ett annat problem i det svenska samhället är att många äldre människor, framförallt de som bor på permanenta äldreboenden, lider av ensamhet, depression och låg aktivitetsnivå. I många genomförda vetenskapliga studier har man kommit fram till att djur har en generell positiv inverkan på människor och studier som inriktat sig på äldre människor har bland annat gett resultat och slutsatser som tyder på att djur kan stimulera och tillfredsställa äldre människors behov av aktivitet och socialisering och samtidigt reducera både ensamhetskänsla och negativa effekter på allmänhälsan. Ett samarbete katthem och äldreboenden emellan skulle kunna innebära att fler hemlösa katter kan adopteras från katthem och de äldre människorna som bor på äldreboendet skulle få möjlighet till daglig kontakt med katter, ett samarbete som skulle gynna både katters och äldre personers välfärd. Syftet med denna studie var att undersöka möjligheten med att hemlösa katter på katthem ska kunna adopteras av äldreboenden som djurunderstödd insats samt framtidsmöjligheterna för ett eventuellt samarbetskoncept katthem och äldreboenden emellan. Denna studie presenterar en sammanfattning av nuvarande forskning inom ämnets aspekter, tre enkätundersökningar samt kortfattat om ett framtida projekt och färdigt koncept för ett samarbete mellan katthem och äldreboenden.