Skapandet och rätten till staden : en undersökning av samhällsplaneringens roll i människors medskapande av platser och möjlighet att uttrycka motstånd - Alfredsson, Hanna (SLU/Dept. of Landscape Architecture, Planning and Management (from 130101), 2019)
Denna uppsats syftar till att synliggöra exkluderande strukturer och processer i stadsplaneringen för att få en djupare förståelse för hur människor tar sig an sitt landskap och de rum de befinner sig i. Ambitionen är att förstå hur människor kan ta staden i anspråk. Kontexten är den förtätade staden där den offentliga platsens öppna och demokratiska funktion hotas av förändringar i tillgänglighet och funktion. Uppsatsen undersöker trender där privatisering tar offentlig mark i anspråk och kommersialiseringens dominans över innerstadens rum försvårar möjligheten för människor att uttrycka motstånd och vara medskapare av staden. Dessa trender bidrar till att vissa grupper blir exkluderade medan andra grupper prioriteras. Rummens fysiska utformning tillsammans med mentala föreställningar kan skapa sociala barriärer som påverkar hur fria människor känner sig att ta staden i anspråk. Exempel tas i stadsdelen Norra Sorgenfri i Malmö där områdets historia av radikala kulturyttringar och ianspråktagande av rummen blivit en del i stadens imageskapande för att konkurrera om invånare och kapital. Malmö stads ambition att programmera området för personliga och kreativa uttryck ifrågasätts och belyser paradoxen i att planera för det oplanerade.