Kroppsvikt hos svenska rashundar under åren 2007–2016 - Pettersson, Frida (SLU/Dept. of Anatomy, Physiology and Biochemistry (until 231231), 2019)
Övervikt rapporteras allt oftare hos sällskapshundar. Det kan leda till en hel del hälsorelaterade problem och kan även bidra till att förkorta hundarnas livslängd. Även undervikt kan medföra problem och påverka hälsan negativt. Syftet med denna studie var att undersöka kroppsvikten hos tio raser under åren 2007–2016 för att studera de eventuella viktförändringar som har skett under perioden. Raserna som har studerats är dansk svensk gårdshund, lagotto romagnolo, finsk lapphund, staffordshire bullterrier, border collie, storpudel, jämthund, flatcoated retriever, rottweiler och berner sennenhund. Materialet till studien är inhämtat från Svenska Kennelklubbens databas över höftledsröntgade hundar. Totalt ingick 38 566 registreringar och medelåldern på hundarna i vardera ras var mellan 450 och 824 dagar.