Beteende och hägnutnyttjande hos två amurtigrar (Panthera tigris altaica) på Borås djurpark : hur stor är besökarnas påverkan? - Rylander, Tilde (SLU/Dept. of Animal Environment and Health (until 231231), 2019)
Amurtigern (Panthera tigris altaica) är starkt hotad på grund av mänsklig utbredning och tjuvjakt. För att bevara amurtigern och andra hotade arter pågår avelsprogram i djurparker där arterna samtidigt hålls i utbildnings- och forskningssyfte. Då djurparker inte har möjlighet att erbjuda sina djur en fullt naturlig miljö så upplever arterna ofta stress och förändrar sitt beteende för att bättre hantera sin situation. I vissa fall kan detta leda till ett utvecklande av stereotypa beteenden - ett repetitivt beteende som inte har någon tydlig funktion. Hos tigrar i fångenskap är den främsta stereotypin att vandra fram och tillbaka på samma sträcka om och om igen utan avbrott - något som kallas för stereotypt vandrande. Att ett djur utför en stereotypi behöver inte betyda att det i dagsläget upplever en försämrad välfärd, utan kan vara ett beteende som blivit kvar sedan tidigare livserfarenheter. Dock går det att minska frekvensen av stereotypa beteenden med en förbättrad djurhållning och en ökad djurvälfärd.