Människa-elefant konflikter : hanteringsstrategier och deras inverkan på människa och elefant - Norman, Hannah (SLU/Dept. of Animal Environment and Health (until 231231), 2019)
Nutidens största levande landdjur är elefanten som finns både i Afrika och Asien. Afrika har en population på ca 415 000 ± 20 000 individer distribuerat över 37 länder och den asiatiska elefanten har en uppskattad populationsstorlek på 38 000-52 000 individer i det vilda distribuerat över 13 asiatiska länder. Enligt IUCN:s sjugradiga rödlista är den afrikanska elefanten listad som nummer tre-sårbar och den asiatiska elefanten ät listad som nummer fyra-starkt hotad. Elefanten bidrar till den biologiska mångfalden på många olika sätt, exempelvis genom att de sprider frön via sin avföring över stora områden vilket gör att olika träd och växter kan sprida sig. Därför är elefanten viktig att bevara eftersom den även gynnar miljön den lever i. När man skall jobba med att bevara en art så är det viktigt att analysera vilka hot som finns mot arten. Historiskt sett har tjuvjakt för elfenben bidragit till en stor del av elefantens populationsnedgång men på senare tid har människa-elefant konflikter blivit ett allt större hot mot elefantens överlevnad.