Bakteriologisk undersökning av spontankastad urin från hundar utan urinvägsinfektion : hur hantering av urinprov innan odling påverkar växten av bakterier - Johansson, Emelie (SLU/Dept. of Clinical Sciences (until 231231), 2019)
Urinvägsinfektion (UVI) är en vanligt förekommande bakteriell infektion hos hund. Sjukdomen diagnosticeras utifrån kliniska tecken på UVI och bakteriologisk undersökning av urinen. Ett urinprov kan tas på olika sätt, bland annat som spontankastat. Att ta ett spontankastat prov är enkelt men medför en risk för kontamination. Generellt rekommenderas därför inte spontankastad urin till bakteriologisk undersökning vid misstanke om UVI. Trots denna rekommendation tas det ofta i samband med veterinärbesök spontankastade prover vilka dessutom oftast måste transporteras till laboratoriet innan odling kan påbörjas. Tidigare studier har undersökt hur odling av urin från hundar med UVI påverkas av att urinprovet förvaras innan odling och skillnader i resultat då odling sker på olika odlingsmedier. Motsvarande studier som undersöker hur odling av spontankastad urin från hundar utan UVI påverkas saknas. Att undersöka normalflora och bakteriell kontamination i urinprov från hundar utan UVI skulle kunna bidra till information som gör att feltolkningar av bakteriell växt i spontankastade urinprover minskar.