Katters användning av burutrymme - Aune, Lovisa (SLU/Dept. of Animal Environment and Health (until 231231), 2019)
Katten är ett av de mest populära sällskapsdjuren i många länder världen över. Många katter lever idag i begränsade miljöer som strikta innekatter eller i bur, exempelvis på katthem, veterinärkliniker eller forskningsanläggningar. I dessa miljöer kan möjligheterna att utföra viktiga artspecifika beteenden såsom att jaga efter föda, klösa, klättra och gömma sig vara begränsade vilket kan påverka kattens välfärd negativt. För att förbättra välfärden för burhållna katter är det viktigt med ökad kunskap om katters beteenden vid burhållning samt vilka faktorer som påverkar utnyttjandet av tillgänglig yta.