Engagemangets framtid : ett långvarigt åtagande eller en kortvarig romans? - Rådberg, Bella (SLU/Dept. of Urban and Rural Development, 2019)
Rapporten huvudtema är engagemang, vad som påverkar människors engagemang i olika riktningar samt huruvida digital teknik kan bidra till ökat engagemang. Rapporten bygger på ett samarbete med LRF, Lantbrukarnas riksförbund, som har för avseendet att öka medlemsaktiviteten och medlemmarnas inflytande i organisationen. Empirin utgörs av intervjuer med representanter från en ungdomsgrupp och en lokalavdelning inom LRF. Intervjuerna visar att sociala aspekter är en grundläggande drivkraft för de förtroendevaldas engagemang, liksom viljan att påverka samt viljan att lära känna människor i sin omgivning. Tidsbrist och färre heltidsarbetande lantbrukare är företeelser som påverkar engagemanget i negativ riktning. Det visar sig även att det finns ofördelaktiga attityder hos de förtroendevalda och deras omgivning, till exempel anses lokalgrupperna endast vara till för äldre eller för personer med en stark lantbruksanknytning. Det framkommer att digital teknik i viss mån kan bidra till ett ökat medlemsinflytande medan de fysiska träffarna har större betydelse för ett uthålligt engagemang. Slutsatserna visar att det finns ett glapp mellan LRF:s ledning och medlemmar. Informanterna upplever bland annat att de är dåligt insatta i LRF:s arbete viket kan påverka deras engagemang i en negativ riktning. Ett ökat informationsflöde mellan ledning och medlem samt nya, innovativa påverkanssätt ses vara en nyckel för ökat engagemang, varpå digital teknik kan komma till användning.