Vägen till integration : civilsamhällets arbete med asylsökande från 2015 och framåt i Dalarna - Olsson, Emelie (SLU/Dept. of Urban and Rural Development, 2019)
Under 2015 ställdes Sverige inför en befolkningsförändring. En av konsekvenserna av krig och konflikter runt om i världens blev att mer än hundratusen flyktingar nådde våra gränser. I kontrast till flera andra länder i Europa välkomnade Sverige många människor som senare fick ett tillfälligt hem i någon av landets kommuner. Medan staten, genom Migrationsverket, hade ansvaret för mottagandet och asylprocessen föll ansvaret för en begynnande integration på kommunerna och framförallt civilsamhället.