Hur påverkar transkutan elektrisk nervstimulering generell palpationsömhet och fysisk funktion hos hundar med kronisk ledsmärta? - Babra, Anja (SLU/Dept. of Clinical Sciences (until 231231), 2019)
Kronisk ledsmärta är ett av de vanligaste välfärdsproblemen hos sällskapshundar och behandlas idag framför allt med farmakologiska medel. Allvarliga biverkningar, såsom magsår, kräkning och diarré samt lever- och njurskador, förekommer vid behandling även med de vanligaste medicinerna. Icke-farmakologiska alternativ finns men deras effekt är sällan vetenskapligt prövad. Transkutan Elektrisk Nervstimulering (TENS) är en av dessa metoder och har i studier på människa visats kunna minska kronisk ledsmärta, men få studier har studerat den smärtlindrande effekten hos hund.