Studenternas park i Uppsala : ett gestaltningsförslag för Rackarbergets nya park - Ransmark, Lena; Zackrisson, Jenny (SLU/Dept. of Urban and Rural Development, 2019)
Att vara student innebär ofta att bo på en mycket begränsad yta, och att dela kök och badrum med andra studenter. Att ha en begränsad yta inomhus kan göra att grönytor nära hemmet blir viktigare. Uppsala är en av Sveriges studenttätaste städer och för ett av stadens största studentområden, Studentstaden och Rackarberget, finns en ny detaljplan som innebär en förtätning av området. Samtidigt som området ska förtätas görs det plats för en ny park i områdets mitt. Syftet med arbetet är att gestalta ett förslag till en park i ett studentbostadsområde där de närboende får vara delaktiga i processen och där den ursprungliga gestaltningen för området kan användas som inspiration. Med arbetet vill vi också lyfta studenters preferenser om sin närliggande utomhusmiljö, då detta är ett relativt outforskat område. Arbetets syfte uppfylls genom platsanalyser efter bland annat Jan Gehl och Kevin Lynchs metoder, en boendeundersökning i form av en enkät som skickades ut till samtliga studenter boende i området och en analys av områdets ursprungliga gestaltning. Analyserna resulterade i en ny gestaltning för områdets nya park anpassat efter de tre aspekterna. Gestaltningsförslaget innehåller en grönskande park med plats både för att umgås i större grupper och plats för studiero och avskildhet, båda starka önskemål från studenterna. Arbetet avser slutligen att ge landskapsarkitekter en bild av vad studenter kan ha för preferenser om sin utemiljö, med Rackarberget och Studentstaden som referens.