Probiotikans effekt på avvänjningsdiarré hos smågrisar : kan utfodring med probiotika öka tillväxten - Lilja, Johanna (SLU/Dept. of Anatomy, Physiology and Biochemistry (until 231231), 2019)
Vid avvänjning utsätts smågrisar för flera stressfyllda moment som ofta resulterar i avvänjningsdiarré. Avvänjningen kan medföra negativa effekter på mukosan och mikrobiotan i digestionskanalen och därmed främja patogener som i sin tur ökar risken för avvänjningsdiarré. Diarrén har under de senaste decennierna behandlats förebyggande med antibiotika eller olika metaller, till exempel zink. I och med att användningen av antibiotika i tillväxtfrämjande syfte förbjöds inom EU år 2006 och att zink ska förbjudas i foder från och med år 2022 behöver substitut identifieras. Probiotika är ett alternativ som den här studien kommer att diskutera. Probiotika är levande organismer som, tillsatt i rätt mängd, medför positiva hälsoeffekter för djuret. I den aktuella studien studeras probiotikas effekt på hälsa och tillväxt hos smågrisar efter avvänjning. Probiotika kan ha positiva effekter på mukosan och medföra ökat foderintag och tillväxt hos smågrisar efter avvänjning. Det finns även studier som inte sett någon effekt på dessa hälsoparametrar. Slutsatsen i den här litteraturstudien är att probiotika tenderar att ha positiva effekter på hälsan och tillväxten hos avvanda smågrisar. Mer forskning behövs för att identifiera vilken sorts probiotika, i vilken mängd och vid vilken tidpunkt som är mest effektiv under olika förhållanden.