Insekter som råvara i kattfoder - Wennman, Eva (SLU/Dept. of Animal Nutrition and Management (until 231231), 2019)
Katten är Sveriges vanligaste sällskapsdjur och det finns över en miljon katter i landet vilket medför en stor efterfrågan på kattfoder. Katten är en strikt karnivor och dess näringsbehov skiljer sig jämfört med de flesta sällskapsdjur då animaliskt protein utgör en viktig del av kattens diet. I dagens samhällsdebatt om hållbarhet och resurseffektivitet gällande foder och matproduktion har insekter föreslagits som ett alternativ till animaliskt protein för både människor och djur. Ett sätt att bättre utnyttja våra resurser kan vara att föda upp insekter på exempelvis matavfall och sedan använda dem som råvara i kattfoder. Dessutom bidrar det till en alternativ lösning till den ökande efterfrågan på kattmat. Syftet med denna litteraturstudie är att öka kunskapen om användandet av insekter i kattfoder. Larven från svart vapenfluga (Hermetia illucens) har visat sig vara lämplig till detta eftersom den innehåller mycket protein och fett, dock saknar den aminosyran taurin och vitamin K som är essentiella för katten. Det är även möjligt att utnyttja ett flertal olika substrat så som slaktrester och gödsel till uppfödningen av larverna. Insekters exoskelett innehåller en stor mängd av den osmältbara fibern kitin, vilket kan leda till en överskattning av proteininnehållet. Insekter som föds upp för att användas som fodermedel till andra djur räknas inom rådande regelverk som produktionsdjur och får därför inte användas som foder till livsmedelsproducerande djur. Att utfodra katter med insekter är däremot tillåtet. Det har gjorts få studier på insekter som råvara i kattfoder, men de resultat som finns tyder på att det bör vara möjligt att ersätta exempelvis fiskmjöl med insektsmjöl till en viss grad. Insekter är en del av den ferala kattens naturliga diet och katter som utfodrats med insektsbaserat foder har kunnat acceptera och tolerera foder innehållandes upp till 22 % insektsmjöl av larven från svart vapenfluga.