Sida vid sida : ett konceptuellt gestaltningsförslag för fältet mellan södra Ulleråker och Campus Ultuna - Hammarlund Lehto, Ebba; Larsson, Sara (SLU/Dept. of Urban and Rural Development, 2019)
Det är idag ett faktum att koldioxidutsläpp och de klimatförändringar som dessa orsakar utgör ett hot mot vår planet. För att denna utveckling ska kunna stoppas fastslås det i Agenda 2030 att ett medvetet arbete med hållbar utveckling är en nödvändighet. Det är finns dock ingen entydig bild av hur arbetet med hållbar utveckling ska gå till, eller vad resultatet av densamma innebär. Inom diskursen för den hållbara utvecklingen som berör stadsplanering finns det ett relativt nytt förhållningssätt som benämns regenerativ design. Den regenerativa designen är baserad på systemteori och har ett holistiskt, processorienterat förhållningssätt. Vidare beskrivs den som ett sätt att ta arbetet med hållbarhet längre än vad den gör idag, då målet med en regenerativ design är att den ska kunna bidra med mer resurser än vad den konsumerar. En viktig del inom den regenerativa designen är dessutom att lösningen som tas fram ska försöka kombinera det ekologiska värdena med övriga värden, såsom sociala och ekonomiska.