Halmhäckar – ett sätt att öka grisarnas undersökningsmöjligheter? - Kling, Stina (SLU/Dept. of Animal Environment and Health (until 231231), 2019)
I det vilda ägnar grisar mycket tid åt att undersöka sin omgivning, grisar inom intensiv produktion är fortfarande starkt motiverade till att undersöka omgivningen. I Sverige ges halm dagligen för att stimulera dessa beteenden, hålla en bra välfärd och reducera risken för att de undersökande beteendena riktas gentemot svansar. Svansbitning är ett onormalt beteende som påverkar grisarnas hälsa, produktion och lönsamhet. I Europa är det olagligt att rutinmässigt kupera svansar men det görs i stor utsträckning ändå och ingreppet är ofta väldigt smärtsamt för grisarna.