Aggression mellan hanmöss inhysta i två olika bursystem - Elgåsen Tuolja, Sofia (SLU/Dept. of Animal Environment and Health (until 231231), 2019)
Musen (Mus musculus) är, enligt EU:s definition av försöksdjur, det vanligaste försöksdjuret i Sverige. Det är en social liten gnagare som i naturen lever i grupper av olika konstellationer. De påverkas negativt både psykiskt och fysiskt av ensamhållning varför det är lagkrav inom EU att hålla möss i grupp så långt som möjligt. Ett stort problem som hittills varit svårlöst i försöksdjurshållning är aggression mellan hanmöss. Det påverkar både djurvälfärden och försöksresultat då mössen kan skada varandra allvarligt. Därför är arbetet med att hitta metoder för att minska aggression mellan hanmöss en viktig del av arbetet med 3R.