Förekomst av perioperativ hypotermi hos häst på två kliniker i Sverige - Karlsson, Anna; Palmér, Fanny (SLU/Dept. of Clinical Sciences (until 231231), 2019)
Perioperativ hypotermi är ett tillstånd som kan uppstå vid anestesi och som kan or-saka allvarliga komplikationer, framför allt under den postoperativa perioden. Att monitorera patientens temperatur är därför en viktig del av djursjukskötarens arbete. Hypotermi är relativt väl utforskat hos människor och smådjur och forskningen visar att perioperativ hypotermi förekommer ofta. Den generella uppfattningen bland djur-hälsopersonalen är att perioperativ hypotermi sällan förekommer hos vuxna hästar, då en stor kroppsmassa antas minska risken för kraftig värmeförlust. När det gäller vuxna hästar finns endast ett fåtal studier gjorda där perioperativ hypotermi under-söks. De studier som utförts tyder dock på att även vuxna hästar tappar i temperatur vid anestesi och därmed, likt övriga djurslag, riskerar perioperativ hypotermi. Något som bland annat kan ha negativ inverkan på uppvakningskvaliteten. Den post-operativa perioden hos häst är sedan tidigare känd för att vara förenad med allvarliga risker, vilka vanligen inte drabbar smådjur i samma utsträckning. Det kan handla om svårigheter att resa sig alternativt allvarliga skelett- och/eller muskelskador, vilka kan leda till kritiska konsekvenser för hästen.