Marsvinet som patient : omvårdnad och förberedande beteendeträning - Häggmark, Sofie; Palm, Sofia (SLU/Dept. of Clinical Sciences (until 231231), 2019)
Intresset för och ägandet av exotiska sällskapsdjur ökar varje år och därmed ökar även be-hovet av djursjukvård anpassad till dessa djurslag. Trots detta berörs exotiska sällskapsdjur väldigt lite i Sveriges djursjukskötarutbildning. Marsvinet är den näst populäraste arten inom kategorin exotiska sällskapsdjur och denna blir gärna sammanslagen med andra arter av gna-gare i litteratur och studier. Bristande inlärning under utbildningen, tillsammans med det faktum att detta är ett populärt sällskapsdjur, gav idén att göra en sammanställning av några av de omvårdnadsåtgärder som kan utföras på marsvin på en djurklinik. Syftet blev därmed att göra en sammanställning baserad på vetenskaplig litteratur som kan öka kompetensen hos blivande och yrkesverksamma djursjukskötare. Omvårdnadsåtgärderna valdes utifrån den mängd vetenskaplig litteratur som gick att finna.