Aptus Relax - fungerar det i praktiken? - Bengtsson, Julia; Sandqvist, Fanny (SLU/Dept. of Clinical Sciences (until 231231), 2019)
Besök på djurklinik kan vara stressande för hundar vilket kan försvåra en klinisk undersökning och medföra en risk för djurhälsopersonal om hundens stress övergår i ett aggressivt beteende. Aptus Relax är ett kompletteringsfoder som marknadsförs att bidra till ett lugnt och balanserat beteende. I denna pilotstudie undersöktes Aptus Relax verkan hos sex hundar som var ovana vid hantering och lättstressade. Studiens fokus var att mäta stressrelaterade fysiologiska parametrar under en standardiserad klinisk undersökning i ett standardiserat undersökningsrum medan hundarna antingen fick en engångsdos av Aptus Relax eller fick placebo. Studien var enkelblindad och var av typen crossover vilket innebär att djursjukskötarna inte visste vilken behandling varje hund hade fått och att individerna var sin egen kontrollgrupp. I den kliniska undersökningen ingick mätning av de fysiologiska parametrarna andningsfrekvens, hjärtfrekvens, blodtryck, puls och kroppstemperatur som alla påverkas av stress. Även två beteendeanalyser utfördes i form av två så kallade interaktioner: på golv och på undersökningsbord. Framför allt lades fokus på ifall hundarna visade intresse att söka kontakt, gå in i undersökningsrummet och om de valde att självmant gå upp på undersökningsbordet.