Bygga, bruka eller bevara i Stockholms län : en kvalitativ studie om jordbruksmark i översiktsplaneringen - Hansén, Kristina (SLU/Dept. of Urban and Rural Development, 2019)
Med klimatförändringar och växande befolkning kan det bli brist på odlingsbar mark i framtiden. I urbana områden ställs jordbruksmarkens bevarande ofta mot konkurrerande intressen och eftersom exploaterad mark i princip inte kan återtas för livsmedelsproduktion, är hushållning med jordbruksmark en angelägen fråga. I Sverige ansvarar kommunerna för den fysiska planeringen och principer om jordbruksmarken bestäms i översiktsplanerna. Stockholms län tillhör Sveriges mest befolkningstäta region men här finns bara tre procent av landets åkermark. Den mest produktiva åkermarken ligger i eller i nära anslutning till tätorter och när behovet av bostäder och utbyggd infrastruktur växer riskerar ytterligare mark att hårdgöras. Syftet med denna studie är att undersöka hur tre stockholmskommuner (Ekerö, Vallentuna och Norrtälje) förhåller sig till jordbruksmark i sin översiktsplanering. För att förstå samhällsplanerares och politikers komplexa roller och hur olika perspektiv kan påverka markanvändning, användes en kvalitativ metod och ett teoretiskt ramverk inspirerat av begreppen tidsgeografi respektive plan-/miljöperspektiv. Granskning av kommunernas översiktsplaner och intervjuer med en lantbrukare samt med planerare och politiker i vardera kommun, visar att det finns en förståelse för jordbruksmarkens värden. Samtidigt är trycket på exploaterbar mark högt och hänsyn måste tas till en mängd markanvändningsintressen. Detta i kombination med att kommunerna ges stor frihet att själva besluta om markanvändningen, innebär att jordbruksmark i strategiska lägen exploateras. Översiktsplanerna och intervjuerna visar på att plan- och miljöperspektiven kan vara svåra att förena samt att mer kortsiktiga intressen ibland prioriteras framför framtida behov av livsmedelsförsörjning. Hushållning av svensk jordbruksmark förutsätter fortsatt arbete med att uppmärksamma jordbruksmarkens värden och exploateringens konsekvenser.