Kallgatburgs färgpalett : gestaltning av friluftsanordningar i naturens färger - Vestberg, Amanda (SLU/Dept. of Urban and Rural Development, 2019)
Att planera för - och genomföra - tillgänglighetsåtgärder för friluftsliv i skyddade natur är något som Naturvårdsverket och Länsstyrelserna arbetar aktivt med. En viktig uppgift är att ta hänsyn till platsen och inte låta platsens utseende förvanskas. Ett begrepp som ofta nämns är att anordningar ska smälta in i omgivningen. Hela 80 procent av människans informationsintag kommer från visuella upplevelser och dessa är starkt kopplade till färg. Upplevelsen av naturens färger är som mest positiva under sommaren när färgerna är som starkast.