Mastit hos mjölkkor – orsaksfaktorer och förebyggande åtgärder - Laufors, Emma (SLU/Dept. of Animal Environment and Health (until 231231), 2019)
Mastit eller juverinflammation som det också kallas är den vanligaste sjukdomen hos mjölkkor i Sverige. Den medför stora ekonomiska förluster för djurägaren och orsakas i majoriteten av fallen av bakterier. Exempel på följder som ger ekonomiska konsekvenser är minskad mjölkavkastning, veterinärbesök och eventuell behandling samt avdrag på mjölkpriset. Att det är så vanligt förekommande, kostsamt och även ett djurvälfärdsproblem eftersom det rör sig om sjuka djur gör ämnet relevant att ta upp och diskutera kring.