Vilket är det största hotet mot den afrikanska elefanten (Loxodonta spp.)? - Mattsson, Lisa (SLU/Dept. of Animal Environment and Health (until 231231), 2019)
Den afrikanska elefanten är jordens största landlevande däggdjur. Det finns två olika varianter: afrikansk stäppelefant (Loxodonta africana) och afrikansk skogselefant (Loxodonta cyclotis). De afrikanska elefanterna är grundpelare i ekosystem genom att bland annat visa vägen till vatten och mat för både djur och människor. Trots att elefanterna är extremt viktiga för fortlevnad av både djur och natur finns det en ökande hotbild. På mindre än 100 år har populationen minskat med 90 %. Det är dessutom flera hot som äventyrar beståndet. Jag har i denna litteraturstudie undersökt de olika hoten som finns mot de afrikanska elefanterna och vägt dessa mot varandra för att komma fram till vilket som är störst.