Sintidsbehandling : en granskning av dagens rekommendationer - Siltenius, Jari (SLU/Dept. of Biomedical Sciences and Veterinary Public Health (until 231231), 2019)
Mastit, juverinflammation, hos mjölkkor är en multifaktoriell sjukdom. För det mesta orsakas den av bakterier. Vissa mastiter kan vara juverbundna och smittar mellan kor via t.ex. mjölkningsutrustning, andra är miljöbundna och smittar kon från dess närmiljö. Mastit är den vanligaste orsaken till utslagning inom mjölkproduktion Den kan delas upp i klinisk mastit, med synliga symptom, och subklinisk mastit, utan synliga symtom.