Skogsskötselåtgärders påverkan på risväxter i Sverige - Michold, Maria; Åström, Jessica (SLU/Dept. of Wildlife, Fish and Environmental Studies, 2018)
Brukandet av skogen har länge påverkat landskapet i riktning mot tätare och yngre skogar med minskad artdiversitet. Många risväxter har viktiga funktioner i ekosystemet som t.ex. födokällor, men har också ekonomiska och rekreationsmässiga värden. Det här arbetet syftar till att analysera huruvida gallring och slutavverkning i barrdominerad skog påverkar täckningen av risväxter på kort sikt. Arbetet baserades på data från Riksskogstaxeringen som delades upp på fyra landsdelar. Påverkan studerades på blåbär (Vaccinium myrtillus L.), lingon (Vaccinium vitis-idaea L.), ljung (Calluna vulgaris L.) och kråkbär (Empetrum nigrum L.).