Skattning av skogsbestånds kapitalförräntning – utifrån Skogliga grunddata - Wikman, Henrik (SLU/Dept. of Forest Resource Management, 2019)
Ett skogsbestånds monetära virkesproduktionsvärde kan beräknas som bruttointäkt minus avverkningskostnad. Såväl bruttointäkt som avverkningskostnad beror på skogstillståndet; främst beståndets volym per arealenhet, medelstammens volym och virkeskvaliteten. Trädens tillväxt förändrar dessa variabler vilket leder till ökat bruttovärde och minskad avverkningskostnad per volymenhet. Skogsbestånd ökar därmed i värde från ett år till nästa, om inte skador, t.ex. vindfällen, inträffar, och under förutsättning att virkespriser och avverkningskostnader är densamma.