Bryr sig baggarna om skogen brinner? : jordlöpares respons på naturvårdsbränning och luckhuggning - Larsson, Richard; Nilsson, Maja (SLU/Dept. of Wildlife, Fish and Environmental Studies, 2018)
Mänsklig markanvändning har förändrat förekomsten och strukturen av habitat för en stor del av världens växter och djur. I Sverige är skogsbruket mycket omfattande, mekaniserat och effektivt vilket resulterar i att en stor del av landytan är direkt påverkad av skogsskötsel. Två följder av modernt skogsbruk är lägre frekvens av brand samt mindre förekomst av död ved. Restaureringsmetoder för att imitera mer ursprunglig boreal skog har vuxit fram med ökat intresse för biodiversitetsfrågor. Dessa aktiva skötselåtgärder kan vara viktiga steg för att nå nationella och internationella biodiversitetsmål. Syftet med detta arbete är att undersöka jordlöpares respons på två restaureringsmetoder, naturvårdsbränning och luckhuggning och grundas på en studie av 18 frivilliga avsättningar i norra Sverige. Restaureringsmetoderna jämfördes med obehandlade kontrollytor. Hypoteserna var att behandlingarna skulle påverka både abundans och artrikedom och att bränning skulle ha en större effekt än luckhuggning. Resultaten indikerar signifikant ökning av abundans och en positiv trend av artrikedom efter bränning. Luckhuggning hade ingen påverkan. Naturvårdsbränning påverkade även artsammansättningen och de två brandgynnade arterna som fångades förekom endast efter brand. Slutsatsen är att bränning som aktiv naturvårdsåtgärd kan vara en effektiv och ekonomisk metod för att öka biologisk mångfald inom det svenska skogsbruket.