Nyttan av arbuskulär mykorrhiza i svensk vinodling - Sjöberg, Matilda (SLU/Dept. of Biosystems and Technology (from 130101), 2019)
Detta arbete undersöker vilken effekt arbuskulär mykorrhiza (AM) kan ha på odling av Vitis vinifera, med fokus på den svenska vinodlingen. En litteraturstudie har genomförts där olika vetenskapliga skriftliga källor och forskningsförsök har undersökts. Arbetet syftar till att besvara frågor kring hur AM kan påverka V.viniferas torkstress, näringsupptag och bekämpningsbehov, samt vilka faktorer som kan påverka förekomsten av arbuskulära mykorrhizasvampar (AMF) i markprofilen. Resultatet visar att symbiosen har visat sig ha positiv inverkan på V.viniferas tålighet mot torkstress genom att gynna en god vattenhushållning i värdväxten samt har en positiv inverkan på jordstrukturens vattenhållande porer. Näringsupptaget av främst fosfor och kväve förbättras samt ger värdväxten ett ökat försvar mot jordpatogener. Faktorer som kan påverka förekomsten av AMF i jorden negativt är till exempel intensiv jordbearbetning, riklig gödsling och användning av fungicider.