Påverkar infektion med ekvint herpesvirus hästens prestationsförmåga? - Toiviainen, Tina (SLU/Dept. of Biomedical Sciences and Veterinary Public Health (until 231231), 2019)
Då en häst presterar sämre än förväntat vill man hitta orsaken. Det är inte alltid helt lätt att hitta vad som ligger bakom den försämrade prestationen, men ekvint herpesvirus tros kunna vara en orsak. Ekvint herpesvirus finns utbrett i de flesta hästpopulationer runtom i världen, och de flesta hästar infekteras under sitt första levnadsår. Hos unga hästar ses ofta kliniska symptom, medan symptomen hos äldre hästar ofta är subkliniska. Denna litteraturstudie syftar till att studera ifall hästens prestationsförmåga påverkas av infektion med ekvint herpesvirus. Många studier har studerat sambandet mellan ekvint herpesvirus och försämrad prestation hos hästar, och kommit fram till olika resultat. Olika infektioner, även subkliniska, kan påverka hästens prestationsförmåga. I denna litteraturstudie har främst fokuserats på infektioner som drabbar luftvägarna och påverkar hästens förmåga att syresätta sig, och som följd av detta försämrar prestationsförmågan. Dålig prestation har visat sig vara svårt att mäta objektivt. Av de fem herpestyperna som drabbar hästar är det EHV-1, -2, -4 och -5 som man i vissa studier kunnat koppla till försämrad prestation, antingen direkt eller indirekt. Alfaherpesvirusen EHV-1 och -4 har sedan innan kopplats samman med sjukdomar, och därför ansetts vara patogena redan en längre tid. Gammaherpesvirusen EHV-2 och -5 har man senare börjat associera med olika sjukdomar.