Chronic wasting disease och risker för Sverige - Sjöholm, Elinor (SLU/Dept. of Biomedical Sciences and Veterinary Public Health (until 231231), 2019)
Chronic wasting disease (CWD) är en prionsjukdom som framförallt drabbar hjortdjur. Prionerär infektiösa protein som orsakar olika typer av transmissibla spongiforma encefalopatier. Andra prionsjukdomar är bovin spongiform encefalopati, Creutzfeldt-Jakobs sjukdom och scrapie. Länge har CWD funnits i Nordamerika och sjukdomen har även påvisats i Sydkorea, Norge och Finland. Att sjukdomen närmar sig Sverige kan vara en risk för både människor och djur, kliniskt sjuka djur överlever vanligen mindre än fyra månader. I denna litteraturstudiediskuteras risken för människor, hjortdjur och älgar i Sverige att drabbas av CWD.