Spridning och faktorer som påverkar förekomsten av Anisakis spp. hos fisk - Runesson, Rebecca (SLU/Dept. of Clinical Sciences (until 231231), 2019)
Syftet med denna litteraturstudie är att undersöka prevalensen av Anisakis spp. hos fiskar i olika vatten och hav samt vad som kan orsaka dess förekomst. Anisakis spp. är ett globalt spritt släkte av nematoder som i olika stadier i livscykeln infekterar en rad arter av zooplankton, fiskar och valar. Trots att människa inte är en naturlig värd för parasiten kan smittan föras över vid konsumtion av infekterad fisk.