CAE och juverhälsa : en översiktsbild över hur CAE påverkar juverhälsa och mjölkproduktion hos mjölkgetter - Kreutz, Matilda (SLU/Dept. of Biomedical Sciences and Veterinary Public Health (until 231231), 2019)
Det huvudsakliga syftet med kommersiell gethållning i Sverige är mjölk som används för ostproduktion. För att ha en bra produktion är det viktigt med friska djur, god juverhälsa och bra mjölkkvalitet. Ett vanligt problem bland svenska mjölkgetter är mastit (juverinflammation) och det är något som påverkar djurvälfärd, men även mjölkproduktion och mjölksammansättning. Kaprint artrit encefalitvirus (CAEV) är ett lentivirus som finns i svenska getbesättningar och som sägs kunna orsaka bland annat mastit. Prevalensen i Sverige är okänd, men det finns indikationer på att den kan vara väldigt hög i vissa besättningar. Syftet med denna litteraturstudie var att skapa en översiktlig bild av hur CAE (kaprin artrit encefalit) påverkar juverhälsa och mjölkproduktion, samt ge insikt i hur mycket CAE påverkar svenska getbesättningar.