Undersöka genom att skissa : en metod att uppleva en plats genom olika skisstekniker - Holmberg, Sara (SLU/Dept. of Urban and Rural Development, 2019)
Landskapsarkitekter använder ofta skissen för att utforska och att förmedla idéer. Men skissandet kan även vara en del av ett analysskede, exempelvis vid ett platsbesök där en befintlig plats analyseras med dess skala, linjer, topografi med mera. I denna typ av utforskande skisser är det själva undersökningen som står i fokus och skissen är ett hjälpmedel i att fokusera och bli medveten om platsens karaktär och sammanhang.