Hur påverkas fjällbärande reptiler av klimat- och habitatförändringar? - Jannerman, Karin (2019)
Fjällbärande reptiler (Squamata) är en av de artrikaste ordningarna bland ryggradsdjuren och innefattar ormar, ödlor och masködlor. De finns utspridda på alla kontinenter förutom Antarktis och har anpassat sig till många olika habitat och miljöer. Trots denna stora anpassningsförmåga så räknas 1134 arter som utrotningshotade eller sårbara av IUCN, men med ett stort mörkertal. Det verkar finnas flera orsaker till att reptilerna försvinner, men ett av de största hoten mot reptilerna anses idag vara habitatförstörelse orsakad av människor, men även klimatförändringar utgör ett hot. Reptiler är ofta förhållandevis små, landlevande och med små revir eller ytor som de rör sig över, vilket gör dem känsliga för förändringar i miljön.