Faktorer som påverkar antibiotikaanvändningen hos mjölkkor - Gillsjö, Ida (2019)
Det är troligt att ökad antibiotikaanvändning ökar risken för antibiotikaresistens. Syftet med denna litteraturstudie är att titta närmare på några av de faktorer som påverkar antibiotikaanvändningen hos mjölkkor. De faktorer som valts ut är mastitförekomst, ägarens, rådgivarens och veterinärens inställning samt produktionssystem. Många länder, inklusive Sverige, har en nedåtgående trend för antibiotikaanvändning. Samtidigt finns det länder som förväntas dubbla sin antibiotikaanvändning mellan år 2010–2030. Världshälsoorganisationen (WHO) är tydliga med att antibiotikaanvändningen måste minska, därför har de tagit fram fem strategiska mål för att minska antibiotikaanvändningen.