Romsugning i Alterälven för att utreda sikens lekhabitatpreferenser - Sundberg, Simon (2019)
Syftet med det här arbetet har varit att utreda sikens lekhabitatpreferenser i Alterälven i avseende på strömförhållanden, djup och bottensubstrat genom romsugning med en vattenpump. Romsugning har inte använts i någon större utsträckning i Sverige tidigare och syftet har därför även varit att utvärdera metoden för framtida studier. Sugeffektiviteten av romkorn testades på olika bottensubstrat för att kunna ta fram en korrektionsfaktor för romsugningen i studieområdet. Resultatet visade att det fanns signifikanta skillnader för uppsugningsgraden av romkorn mellan olika bottensubstrat. Uppsugningsgraden var 95 % på sand (2-20 mm), 93 % på mindre sten (20-100 mm), 86 % på grus (2-20 mm), 60 % på lera (<0,02 mm), 48% i vegetation (slingeväxter) och 24 % på större sten (100-200 mm). Under lekperioden för sik 2018 mättes strömförhållanden (horisontell- och vertikalvattenhastighet) och djup för 20 transekter i studieområdet. Romsugning utfördes två veckor efter sikens lekperiod på tre provpunkter för varje transekt. Det dominerande bottensubstratet noterades för varje provpunkt med en undervattenskamera när romsugningen genomfördes. Horisontell vattenhastighet hade en positiv korrelation och signifikant påverkan på antalet erhållna romkorn vid romsugningen i studieområdet. Den horisontella vattenhastigheten var 0,48 m/s för provpunkter med hög densitet av sikrom (>1000 romkorn /m²). Bottensubstrat hade också en signifikant påverkan på antalet erhållna romkorn. Provpunkter med vegetation (mestadels slingeväxter) hade signifikant fler romkorn än provpunkter med mindre sten (20-100 mm). Siken leker dock nära vattenytan och det går därför inte med säkerhet att säga om siken aktivt väljer platser med mycket vegetation eller om romkornen driver med vattnet och fastnar där. Djup och vertikal vattenhastighet uppvisade ingen signifikant påverkan på antalet erhållna romkorn. Det här arbetet kan vara till hjälp för framtida studier som använder romsugning men även för andra studier på sik eller restaureringsarbete av lekområden.