Olika mätmetoder av kroppstemperatur hos hund och katt - Blom, Olivia; Ellenius, Therése (2019)
Att mäta djurets temperatur hör till den grundläggande kliniska undersök-ningen och är en viktig parameter för att kunna upptäcka många sjukdoms-tillstånd. Rektal temperaturmätning har länge varit det vanligaste sättet att mäta djurets kroppstemperatur på inom djursjukvården då det är den metod som hittills har korrelerat bäst med kärntemperaturen. Att mäta temperatur rektalt blir för många patienter en källa till obehag och stress vilket i sin tur leder till en riskfylld arbetsmiljö för personal inom djurens hälso- och sjuk-vård samt andra som närvarar vid mätningarna. Att hitta alternativa mätme-toder som är tillräckligt tillförlitliga är därför av stort intresse för både djur, djurägare och personal för att förbättra upplevelsen av klinikbesöket samt ar-betsmiljön.