Glödbrandens effekter på trädrötter - Bertholdsson, Linda; Breiman Wistbacka, Sanna-Maja (2019)
Skogsbrand var tidigare ett allmänt inslag i de svenska skogarna och idag används elden i naturvårdsarbetet. För att förstå dess effekter på trädmortalitet har ett flertal studier genomförts där man har tittat på trädens försvar mot brand. Mycket är känt om hur stam och krona påverkas, men brandens inverkan på rötter som ligger skyddade under marken är förhållandevis okänt. Det är inte den flammande elden som når rötterna utan glödbranden som rör sig i markens humusskikt.