Frostskadors effekt på granens (Picea abies (L.) H. karst) volymutveckling - Bengtsson, David; Holdo, Tobias (2019)
Kandidatarbetet har behandlat frostskadors effekt på volymutvecklingen hos gran (Picea abies (L.) H. Karst), fram till 20 år efter planteringstillfället. De frostskador som undersöktes var de som drabbade plantorna under de tre första åren efter anläggning. Datamaterialet kom från Hyggesåldersförsöket där över 30 000 plantor ingick, varav en dryg tredjedel följdes upp efter 20 år. Försöket utfördes på två platser, fyra lokaler, i Götaland, två i Asa på Småländska höglandet och två på Tönnersjöheden i Halland. Det statistiska test som utfördes var flervägs- ANOVA i Minitab.