Ekonomisk analys av olika metoder att transportera flisad GROT från skogen till industrin via NLC Storuman - Hallström, Philip; Nylander, Gustav (2019)
Denna studie syftar till att undersöka kostnaderna per producerad enhet (kr/TTv) och tågtransportbehovet för olika drivningssystem av flis för NLC Storuman. I dagsläget nyttjar terminalen en mobil flis men på senare tid har det diskuterats hur systemet står sig jämte andra system för flisning och transport av flisad GROT. I studien har fyra system undersökts där fokus legat på var i kedjan biomaterialet flisas. De system som undersökts har varit: Ett hett system med en lastbilsburen flis som flisar vid avlägget och med flisbil transporterar flisen till terminalen. Ett kallt system med en huggbil som flisar vid avlägget direkt ner i en container som den sedan kör direkt till terminalen. Ett kallt system med en mobil flis vilket innebär att GROTen körs till terminalen med GROTbil för att lagras på terminalen tills den mobila flisen kommer och flisar GROTen. Ett kallt system som använder en eldriven stationär flis vilket möjliggör att flisen kan flisas direkt när den kommer in med GROTbil.