Inkluderande stadsrum som grund för den demoratiska staden - Wingård, Karolina (2019)
Uppsatsen är en studie av litteratur som behandlar stadsrummet som en demokratisk arena, där medborgare har rätt att ta plats och komma till uttryck. Fri tillgång till dessa platser skall för varje medborgare vara en grundläggande rättighet. Dock är stadsplanering en balansgång mellan öppenhet och trygghet. Den styrs även av att locka till sig de människor som kan höja skattebasen att vilja investera i staden och undvika stadens stagnation. Genom att redogöra för förutsättningar för livet mellan husen och visa på goda exempel av levande stadsrum vill diskussionen påvisa hur vi i rollen som del av en fysisk planeringssektor kan förhålla oss till vår uppgift. Ett arbete som kan gynna ett inkluderande stadsliv i en demokratisk stad och inspirera fler att använda gatorna mer.