En analys av vrakade stockar i massaved - Vasell, Viktor; Westin, Erik (2019)
Efterfrågan på massaved ökar hela tiden och det arbetas aktivt inom skogsnäringen för att förbättra och effektivisera virkesmätningen av massaveden. På senare tid har bildmätning ökat drastiskt och planer på att förnya kvalitetsbestämmelserna för massaved finns, då den nuvarande bland annat innehåller parametrar som är svårbedömda vid bildmätning. Detta kan dock medföra att vissa parametrar bedöms hårdare än tidigare. Det finns även planer på att börja dela in massaved i två kvalitetsklasser redan vid inmätningen. På uppdrag av Holmen Skog har en analys gjorts för att se var vrakproblemen förekommer, i vilka längd- och diameterklasser som de största volymerna vrak förekommer. Datat som ligger till grund för analysen är stocknotor för Holmen region nord år 2016 samt 2017, där de största volymerna för varje vrakorsak redovisas. Hypotesen i arbetet har varit att upparbetningsfel har varit en av de största vrakorsakerna hos massaveden viket resultaten har bekräftat. Utöver upparbetningsfelen har det visat sig att fel längd och diameter på stockarna är ett problem. Vi har även kunnat visa att vrakning på grund av upparbetningsfel inte är kopplat till någon specifik läng- och diameterklass. Om det nya bestämmelserna införs så finns det en oro att de nya och strängare bestämmelser kan försvåra arbetet i skogen i och med att upparbetningsfel i dagsläget är den största orsaken för vrakning av massaved.