FTIR- och Ramanspektroskopi som analysmetod för den kemiska sammansättningen av granved - Carlsson, Edward; Kärrholmen, Douglas (2019)
Den kemiska sammansättningen har en central påverkan på egenskaper och användningsområden för trä. För att kunna uppfylla dagens krav för vedens kemiska sammansättning krävs billiga och effektiva analysmetoder. I denna studie jämfördes prediktionsmodeller för halten av arabinos, galaktos, glukos, mannos, cellulosa, hemicellulosa, lignin och extraktivämnen baserad på data genererat med två metoder av vibrationsspektroskopi, FTIR och Raman. Fem olika borrkärnor av granar (Picea abies), uppdelade i tre regioner, användes som provmaterial. Från dessa skapades tre dataset, FTIR med malt träpulver mixat med kaliumbromid, Raman med rent träpulver och Raman med borrkärnor. Modellerna utarbetades genom att skapa principiella faktorer i programvaran SAS och utvärderades baserat på deras R2 efter att PRESS minimerats. Majoriteten av alla modeller misslyckades med att ta fram ett värde för R2. Av de modeller som skapades presterade FTIR bäst för mannos och lignin, och Raman för arabinos, glukos, xylos, extraktivämnen, cellulosa och hemicellulosa. Varken FTIR eller Raman kunde skapa en modell för galaktos. Ingen av metoderna framstod som entydigt bättre. Förbehandling av data samt val av provmaterial visade sig kunna ha en betydande inverkan på modellens styrka för specifika kemikalier. Bristerna i resultatet tillskrivs främst den begränsade provstorleken. Båda metoderna ansågs dock vara relevanta och intressanta för fortsatta studier, men endast med en större provstorlek.