Effekt av raslinje och social miljö under di-perioden på smågrisars hälsa och tillväxt fram till 9 veckors ålder - Olsson, Anna (2019)
Nederländsk Yorkshire (Z-linjen; ZY) är vanligt förekommande i svensk grispro-duktion idag eftersom aveln med Svensk Yorkshire (SY) lades ner 2012. I den tidi-gare svenska aveln, har grisarna indirekt selekterats för att fungera i grupphållnings-system eftersom svensk djurskyddslag skärptes i slutet av 1980-talet med att suggor ska hållas i grupp under dräktighet. I andra delar av Europa har suggor hållits enskilt och fixerat under dräktigheten. Aveln utomlands har därför inte bidragit till gynn-samma beteenden i grupphållna system. Grupphållning och gynnsamma beteende till grupphållning har numer fått större betydelse. Sedan 2013 ska suggor hållas i grupp under dräktigheten inom EU. Från 2020 börjar en liknande lag gälla i vissa delstater i USA.