Fluralaner : – en säker substans med hög effektivitet? - Nilsson, Sanna (SLU/Dept. of Biomedical Sciences and Veterinary Public Health (until 231231), 2018)
Fluralaner är en ny ektoparasiticid som tillhör substansgruppen isoxazoliner och introducerades på marknaden 2014 av MSD Animal Health. För närvarande finns det bara två veterinärmedicinska läkemedel på marknaden som innehåller fluralaner, vilka är Bravecto™ och Exzolt™. Säkerheten kring Bravecto har ifrågasatts i olika sociala medier, där djurägare hävdar att deras djur uppvisat biverkningar efter behandling. Bravecto finns i dagsläget tillgängligt som profylaktisk behandling mot fästing och loppangrepp för hund och katt, medan Exzolt är avsett att profylaktiskt behandla kvalsterangrepp hos fjäderfä. Fluralaner distribueras systemiskt i värddjuret och avdödar ektoparasiterna när de exponeras av den aktiva substansen då de börjat suga blod. Substansen är en icke-kompetetiv antagonist till gammaaminosmörsyra (GABA)- och glutamatreglerade kloridjonkanaler, vilken verkar inhiberande på ektoparasitens nervsystem. För ektoparasiterna innebär det att de paralyseras och dör. Den antiparasitära effekten för fluralaner har observerats i ett antal studier. Huvudsakligen är det den avdödande effekten på fästingar hos hundar efter oral administrering som studerats. Studierna visar ett varierande resultat, beroende på vilken fästingart som använts i studien och hur långt in i behandlingsperioden effektiviteten mätts. Säkerheten kring fluralaner är studerad ur flera infallsvinklar, såsom värdjurens säkerhet, reproduktionssäkerhet och miljösäkerhet. Alla studier som tagits med i den här litteraturstudien tyder på att säkerheten kring fluralaner är hög. Däremot är fluralaners eventuella effekter på miljön inte lika väl studerad. Fluralaner utsöndras i oförändrad form via feces, vilket kan innebära att en helt ny situation uppstår om läkemedel med fluralaner för exempelvis betesdjur skulle utvecklas. Naturvårdsverket har i en rapport sammanställt resultat från studier som visar att spillningslevande skalbaggar och flugor i miljön påverkas negativt av den antiparasitära substansen ivermektin. Resultatet från de studierna utesluter inte att fluralaner skulle kunna ha en liknande inverkan på de insekterna. Av den anledningen krävs fler studier med fokus på substansens eventuella miljöpåverkan innan läkemedelsföretaget väljer att utveckla läkemedel innehållandes fluralaner för andra djurslag.