Mastit orsakad av Staphylococcus aureus hos mjölkkor : problematik och vikten av profylaktiskt arbete - Backman, Erik (SLU/Dept. of Biomedical Sciences and Veterinary Public Health (until 231231), 2018)
Mastit är den vanligaste och mest kostsamma sjukdomen hos mjölkkor. I Sverige är det vanligaste agenset till mastit Staphylococcus aureus (S. aureus), som orsakar 21 % av de kliniska och 19 % av de subkliniska mastiterna.