Den fysiska landskapsplaneringens påverkan på jordbruksmark och en hållbar framtid - Gustafsson, Birger (SLU/Dept. of Urban and Rural Development, 2018)
Sveriges jordbruksmark är värdefull och på många håll väldigt produktiv. Jordbruksmarken har ett stort kulturellt, ekonomiskt och samhällsberedskapsvärde, men minskar i areal i takt med att kommuner bygger explosionsartat för att förse invånare, företag och andra aktörer med bostäder och arbetsplatsbyggnader. En bieffekt av det hastiga byggandet är att produktiv jordbruksmark med stort värde förbrukas ineffektivt med kort framtidssyn, utan hänsyn till Miljöbalken och dess lagar samt till det ökade behovet av livsmedelsförsörjning och livsmedelssäkerhet. För att motverka att produktiv jordbruksmark tas i anspråk på nuvarande ohållbara sätt bör kommuner vara noggrann att ställa sig flera planeringsfrågor kring vart och hur vi bygger nya bostäder.