Omvårdnad och hantering av tamkanin i klinikmiljö - Moberg, Ida (SLU/Dept. of Clinical Sciences (until 231231), 2018)
Antalet husdjur klassade som exotiska herbivorer ökar och djurägarna kräver djurvård med bra kvalitet. Kaniner bör behandlas jämlikt med djurslagen hund och katt och erbjudas likvärdig djursjukvård. De utbildningar som finns i dagsläget erbjuder ej tillräckligt med kunskap inom ämnena omvårdnad och hantering av djurslaget kanin. Djursjukskötarprogrammet vid Sveriges Lantbruksuniversitet i Uppsala berör endast kaninens normalparametrar ytligt i en av dess kurser och praktisk hantering av kanin är obefintlig i utbildningen. Utbildningen fokuserar på djurslagen hund, katt och häst då dessa är de vanligast förekommande djurslagen i yrket och är de djurslag som ingår i legitimationen. Med detta som grund genomfördes en enkätstudie under sju veckors tid för att ta reda på vilken kunskap de yrkesverksamma djurvårdarna och legitimerade djursjukskötarna anser sig besitta. Uppdaterad och vetenskapligt baserad information inom ämnena omvårdnad och hantering av djurslaget kanin i klinikmiljö tillhandahålls i en litteraturstudie. Litteraturstudien kan användas som ett stöd för de som arbetar kliniskt för att de skall kunna ta hand om sina kaninpatienter på bästa sätt.