Utfodring av hundar med akut gastroenterit på svenska djursjukhus och kliniker : en enkätstudie - Jacobsson, Josefine; Klint, Cecilia (SLU/Dept. of Clinical Sciences (until 231231), 2018)
Gastroenterit är en magtarminflammation som till viss del behandlas med hjälp av foder. Studier har visat att fodret spelar stor roll i behandlingen vilket gör att ett foder av bra kvalitet och sammansättning är betydelsefullt. Vilka egenskaper ett foder bör ha och hur utfodring bäst ska göras är vik-tigt för djursjukskötare och annan kliniskt verksam personal att känna till för att möjliggöra bästa återhämtning och tillfrisknande hos hunden. Syftet med detta arbete är att undersöka vilket eller vilka foder som an-vänds på svenska djursjukhus och kliniker samt vilka egenskaper ett foder bör ha vid behandling av gastroenterit hos hund. Undersökningen gjordes dels genom en enkätstudie och dels genom en kompletterande litteratur-studie. Enkäten skickades ut till 37 stycken svenska djursjukhus och kliniker med stationärvårdsavdelning och totalt kunde 29 enkätsvar användas för analys. De två mest frekvent använda fodren är Royal Canin Gastro Intestinal och Hill’s i/d. Smakligheten framgår av enkäten vara den främsta anledningen till att ett foder väljs, men även bra erfarenhet av fodrets effekt är en viktig faktor. Royal Canin Gastro Intestinal och Hill’s i/d har en liknande samman-sättning, men innehållet skiljer sig åt gällande ingredienser och mängden av vissa näringsämnen. Royal Canin Gastro Intestinal uppges av enkäten vara smakligare än Hill’s i/d vilket kan bero på ett högre protein- och fettinnehåll, medan Hill’s i/d i större utsträckning väljs utifrån bra erfarenheter av fodrets effekt. Huruvida hundar med gastroenterit ska svältas till en början eller inte är omdiskuterat, men detta börjar frångås då minskad tillgång på näringsäm-nen i tarmen är negativt för tarmslemhinnan och påverkar hundens ho-meostas. Den viktigaste egenskapen hos ett foder utformat för hundar med gastroenterit är hög smältbarhet, detta för att kompensera tarmarnas nedsatta förmåga att utföra digestion och absorption av näringsämnen. Smältbarheten är därför också den främsta egenskapen ingredienser väljs utifrån där animaliska proteinkällor och vitt ris är exempel på lämpliga komponen-ter. Även ett lågt till måttligt fettinnehåll är att föredra samt tillsats av fibrer med måttlig fermenterbarhet då fibrer har en viktig del i att behandla och förhindra diarré vilket är ett vanligt problem vid gastroenterit.